Doctorii sunt de acord ca transportul copiilor cu spatele la directia de mers este cea mai sigura modalitate. Cand un copil este asezat intr-un scaun cu spatele, scaunul auto absoarbe impactul, protejand capul, gatul si coloana vertebrala a copilului - cu pana la 73% mai mult decat daca ar fi transportat cu fata.
Cele mai multe accidente se intampla din fata sau din partea laterala, cu un unghi frontal.
Corpul bebelusului va fi propulsat in fata, lucru ce poate provoca rani grave.
Corpul bebelusului este in perfecta siguranta, in timp ce scaunul absoarbe forta provocata de impact.
risc cu mai mic de ranire a capului
cu mai putina tensiune asupra gatului
cu mai putina forta de rotatie a gatului
Pana si adultii ar fi mai in siguranta daca ar sta cu spatele spre directia de mers a masinii. Totusi, transportarea cu spatele a copiilor este mult mai importanta, deoarece corpul lor este foarte delicat si este in continua dezvoltare, asadar trebuie protejat cat mai bine.
Ranile din zona capului sunt cele mai frecvente si cele mai grave pentru copii in cazul unui accident. Asta din cauza ca bebelusii si copiii mici au cranii de o dimensiune disproportionata fata de corp; in plus, craniile lor nu sunt complet dezvoltate.
De fapt, craniul nu este in intregime dezvoltat pana la varsta de 20 ani, iar craniile copiilor sunt extrem de subtiri si maleabile, facundu-i pe acestia mult mai vulnerabili in cazul unui accident.
In plus, capul reprezinta aproximativ 25% din greutatea unui copil (comparativ cu doar 6% din greutatea unui adult), iar musculatura delicata a unui copil nu poate sustine atat de multa forta in zona capului si a gatului.
Coloana vertebrala a unui copil este hipermobila, iar vertebrele nu sunt complet sudate pentru a crea coloana vertebrala completa, asa cum este cazul pentru adulti.
Medici pediatri si experti in siguranta copiilor renumiti la nivel mondial raspund intrebarilor tale cu privire la mersul cu spatele versus mersul cu fata spre directia de mers a masinii.
Cele mai multe si cele mai severe accidente au loc in fata vehiculului. De fapt, 62% din accidente sunt cauzate de un impact frontal, iar desi 25% dintre accidente sunt cauzate de un impact lateral, in majoritatea cazurilor, acestea au si o componenta frontala.
"""...o parte relativ mica de pasageri raniti mortal au fost implicati in accidente cauzate de un impact din spate (5%), comparativ cu cele cauzate de un impact frontal (62%) sau unul lateral (25%). Sursa: National Highway Traffic Safety Administartion. Traffic safety facts 1995. (DOT-Hs-808-471.) Washington, DC: US Department of Transportation, 1996."
Atunci cand sunt transportati cu fata spre directia de mers, copiii se misca in fata in cazul unui accident, iesind din spatiul protector oferit de scaunul auto. In timp ce corpul acestora este tinut in loc de centurile de siguranta, membrele copilului si capul cu o greutate disproportionata comparativ cu corpul vor sari in fata, cauzand o tensiune foarte mare asupra gatului.
"Cand se afla intr-un FFCS (forward facing car seat; scaun cu fata spre directia de mers), un impact frontal poate determina capul copilului sa se miste in fata si sa se indeparteze de scaunul auto, limitand sau chiar inlaturand orice beneficiu oferit de componentele laterale ale scaunului."" Sursa: B Henary, C P Sherwood, J R Crandall, R W Kent, F E Vaca, K B Arbogast, M J Bull Injury Prevention 2007;13:398-402. doi: 10.1136/ip.2006.015115 ""Bebelusii si copiii mici transportati cu fata spre directia de mers a masinii sunt mult mai susceptibili comparativ cu copiii mai mari sau cu adultii in fata ranilor la nivelul coloanei vertebrale cervicale deoarece capul relativ mare si anatomia cervicala laxa contribuie la o tensiune ridicata asupra coloanei vertebrale cervicale in cazul unui accident cu impact frontal."" Sursa: Stalnaker RL. Spinal cord injuries to children in real world accidents. Child Occupant Protection 2nd Symposium. Warrendale, PA: Society of Automotive Engineers (SAE 933100), 1997:173-83."
In cazul unui impact frontal, corpul copilului este impins catre scaunul auto, ceea ce imprastie forta la nivelul intregului corp si absoarbe impactul. Acest lucru nu doar ca protejeaza copilul de cioburi si alte obiecte ce pot sari in masina in momentul impactului, dar previne si tensiunea foarte mare asupra corpului foarte delicat al acestuia.
"Un scaun asezat cu spatele spre directia de mers a masinii reduce riscul de ranire intr-un impact frontal cu mai mult de 80% comparativ cu un scaun asezat cu fata, fixat cu ajutorul centurii de siguranta, deoarece forta impactului este distribuita egal pe o suprafata mai mare."" Sursa: VTI — Swedish Road and Transport Research Institute (Rapport 489A, 2003) ""In scaunele auto asezate cu spatele, capul, gatul si coloana sunt aliniate perfect, iar forta impactului este distribuita egal pe toate aceste parti ale corpului."" Sursa: Elizabeth A Watson,1 Michael J Monteiro2 Cite this as: BMJ 2009;338:b1994 doi:10.1136/bmj.b1994 ""...copiii au sanse mai mici de a suveri rani grave in urma accidentelor cand sunt asezati intr-un scaun cu spatele spre directia de mers a masinii comparativ cu cei asezati intr-un scaun cu fata spre directia de mers. Se estimeaza ca este cu pana la 75% mai putin probabil ca bebelusii sa sufere de rani grave in cazul unui accident daca sunt asezati intr-un scaun cu spatele spre directia de mers."" Sursa: http://www.nhs.uk/news/2009/06June/Pages/CarSeatWarning.aspx citing research published in the British Medical Journal"