Dokters zijn het het ermee eens dat zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren, de meest veilige manier van vervoeren is. Wanneer een kind achterwaarts vervoerd wordt, absorbeert de autostoel de impact en beschermt hierbij het hoofd, de nek en de ruggegraat van het kind - tot wel 73% meer dan bij voorwaarts vervoer.
De meeste crashes vinden plaats aan de voorkant of aan de zijkant met een frontale hoek.
Het lichaam van een kind wordt naar voren geworpen, wat kan resulteren in ernstig letsel
Het lichaam van een kind is veilig geborgen terwijl de autostoel de klap absorbeert
minder kans op hoofdletsel
minder druk op de nek
minder nekrotatiekracht
Zelfs voor volwassenen zou het veiliger zijn om achterwaarts te zitten, maar voor het kwetsbare en nog steeds in ontwikkeling zijnde jonge lichaam van kinderen is achterwaarts vervoer heel belangrijk
Hoofdletsel is de meest voorkomende en meest ernstige vorm van letsel bij kinderen tijdens een botsing. Dit komt omdat baby's en peuters onevenredig grote en onderontwikkelde schedels hebben.
In feite is de schedel pas op 20-jarige leeftijd volledig ontwikkeld en zijn de schedels van kinderen bijzonder dun en buigzaam, waardoor ze kwetsbaarder zijn.
Het gewicht van een kinderhoofd bedraagt ca. 25% van zijn gewicht (vergeleken met 6% bij een volwassene), het gevoelige spierstelsel kan niet zoveel kracht op het hoofd en nek verdragen
De ruggegraat van een kind is hypermobiel, en de wervels zijn nog niet compleet samengevoegd om de beschermende kolom te vormen zoals bij volwassenen
Wereldberoemde artsen, kinderartsen en deskundigen op het gebied van kinderveiligheid beantwoorden uw belangrijkste vragen met betrekking tot achteruit of vooruitkijken.
De meeste crashes en de zwaarste crashes gebeuren aan de voorzijde van een voertuig. 62%
"... relatief weinig personenauto's die betrokken zijn bij dodelijke botsingen worden van achteren aangereden (5%) in vergelijking met voorste (62%) en zijdelingse (25%) impactlocaties." 2-National Highway Traffic Safety Administartion. Verkeersveiligheidsfeiten 1995. (DOT-Hs-808-471.) Washington, DC: US Department of Transportation, 1996.
Wanneer ze voorwaarts gericht zijn, komen kinderen tijdens een aanrijding naar voren en verlaten ze de beschermende cocon van het autostoeltje. Terwijl het lichaam op zijn plaats wordt gehouden door het harnassysteem, vliegen de ledematen van het kind en het onevenredig zware hoofd naar voren, waardoor de nek wordt belast.
"In een naar voren gericht autostoeltje zorgt een frontale botsing ervoor dat het hoofd van het kind voorwaarts en verder weg van de autostoel beweegt, waardoor het eventuele voordeel van de zijvleugels wordt beperkt of verdwijnt." 3- B Henary, CP Sherwood, JR Crandall, RW Kent, FE Vaca, KB Arbogast, MJ Bull Injury Prevention 2007; 13: 398-402. doi: 10.1136 / ip.2006.015115 "Voorwaarts gerichte zuigelingen en jonge kinderen zijn bijzonder gevoelig in vergelijking met oudere kinderen en volwassenen voor letsels van de cervicale wervelkolom, omdat hun relatief grote hoofd, lax cervicale anatomie bijdraagt aan verhoogde spanning van het cervicale ruggenmerg tijdens een frontale botsing tussen motorvoertuigen. "4- Stalnaker RL. Ruggenmergletsel bij kinderen bij ongevallen in de echte wereld. Bescherming van kinderen 2e symposium. Warrendale, PA: Society of Automotive Engineers (SAE 933100), 1997: 173-83.
Tijdens een frontale botsing beweegt het lichaam van een kind in de veiligheidsstoel, die de kracht over het hele lichaam spreidt en de impact absorbeert. Dit beschermt het kind niet alleen tegen rondvliegend puin of indringers in het voertuig, maar voorkomt ook extreme belasting van hun gevoelige lichaam.
"Een naar achteren gericht kinderzitje vermindert het risico op letsel bij een frontale botsing met meer dan 80% in vergelijking met een conventionele naar voren gerichte stoel met harnassysteem, omdat de kracht van een botsing gelijkmatig over een groot gebied wordt verdeeld. "5- VTI - Zweeds onderzoeksinstituut voor weg- en transport (Rapport 489A, 2003)" In achterwaarts gerichte autostoelen worden het hoofd, de nek en de wervelkolom volledig uitgelijnd gehouden en worden de botskrachten over al deze lichaamsdelen verdeeld. " 6- Elizabeth A Watson, 1 Michael J Monteiro2 Citeer dit als: BMJ 2009; 338: b1994 doi: 10.1136 / bmj.b1994 "... kinderen minder kans hebben op ernstig letsel door botsingen wanneer zij op een achterwaarts gerichte stoel zitten dan in een voorwaarts gerichte stoel. "Er wordt geschat dat kinderen ongeveer 75% minder kans hebben op ernstig letsel wanneer zij vervoert worden in een achterwaarts gerichte stoel." 7- http://www.nhs.uk/news/2009/06June/Pages/ CarSeatWarning.aspx met vermelding van onderzoek gepubliceerd in het British Medical Journal